İstanbullunun Gıda Güvencesi

Çevre için Podcast ekibi olarak 26 Şubat 2022 tarihinde, “İklim Değişikliğine Kesişimsel Bakış: İklim Kriziyle Mücadele için Erişilebilir Bilgi Üretme” başlıklı bir konferans düzenlendik. Alanında uzman akademisyen ve aktivistler, iklim değişikliğini ve krizini birçok farklı yönden ele aldı: Orman yangınlar, sıcak hava dalgalarının sağlığımıza etkileri, sürdürülebilir turizm, iklim krizinin önemli sebeplerinden biri olarak neoliberalizm, ve toplumsal cinsiyet. Sunum başlıkların hepsine bu linkten erişebilirsiniz: https://wp.me/pcQaHX-5O

Bu birbirinden güzel sunumları podcast bölümü yaparak, siz dinleyicilerimizle de paylaşmak istedik. İkinci sunum Berkan Özyere ait.

Berkan’ın sunumu esnasında bahsettiği FAO (Food and Agricultural Organization of the United Nations) Gıda Fiyat Endeksi’ne bu linkten ulaşabilirsiniz.

Gizli Çevre Kirleticileri: Gaz Ocakları

Bu bölümde, Stanford Üniversitesinde çalışan araştırmacılar tarafından yapılmış ve daha yeni çıkmış bir araştırmadan bahsedeceğiz. Araştırmaya göre, çoğumuzun evlerinde kullandığı gaz ocakları, daha önce bilmediğimiz bir derecede, çevreyi kirletiyor ve iklim krizine katkıda bulunuyormuş. Tabii sadece kötü haber verip, bölümü sonladırmayacağız. Alınabilecek basit önemlerden de bahsedeceğiz.

Çevre İçin Podcast British Council desteğiyle yayılanmaktadır.

Bölümde kullanılan linkler: 

Stanford Üniversitesinden çıkan araştırma

Araştırma hakkında Time’da çıkan haber

Tarım, Gıda Güvenliği, Yeşil Dönüşüm

Merhaba,

Bu bölümde konumuz iklim değişikliğinin tarıma ve gıda güvenliğine etkisi ve bu konuda atılan adımlar. Yeşil dönüşüm günümüzün en önemli ihtiyaçlarından biri. Bu nedenle Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı ekseninde tarım konusunda Avrupa’da ve Türkiye’de alınan önlemlerden bahsettik.

Bölümde değinilen linkler: 

European Green Deal

İklim Değişikliği ve Türkiye Tarımı Etkileşimi (İklimIN)

Tarımda yeşil mutabakat dönüşümü

Çevre İçin Podcast British Council desteğiyle yayınlanmaktadır.

Güncel Sohbetler – Aralık Ayı

Merhaba,

Aralık ayının Güncel Sohbetler bölümüne hoşgeldiniz. Bu ay biraz senenin değerlendirmesini yaptık ve 2021’de gerçekleşen aşırı hava olaylarının maddi maaliyetinden bahsederek başladık. Sonrasında ise Türkiye’deki yerel çevre hareketlerinin bir örneği olarak Ordu Mesudiye’deki HES ve maden ocağı projesine halk tepkisinden, ve son olarak iklim krizinin dünya genelinde neden olduğu aşırı hava olaylarından ve tarımsal üretim ile ekosisteme etkisinden bahsettik.

Bölümde kullanılan linkler:

Christian Aid 2021 aşırı hava olayları raporu

Ordulular, HES’e ve madene karşı mücadele veriyor: Hem vicdani hem insani görevimiz

İklim krizi nedeniyle tarımsal üretimde yüzde 70’lere varan verim kayıpları görülüyor

İran’da iklim krizi: Aç ve susuz kalan timsahlar insanlara saldırıyor

Birleşik Krallık’ta iklim değişikliğinin yaban hayatına etkisi

Amerika’da iklim değişikliği: Aşırılıkların yılı

Çevre İçin Podcast British Council desteğiyle yayınlanmaktadır.

Güncel Sohbetler – Kasım Ayı

Merhaba,

Kasım ayı Güncel Sohbetler bölümüne hoşgeldiniz. Bu bölümde Kasım ayında gerçekleşen çevre ile ilgili önemli olaylardan bahsettik. Avrupa Birliği Tarım Politikası Reformu ve ilgili eleştiriler ile başlayan bölümümüz, COP26’dan çıkan kararlar ve Kara Cuma indirimlerinin sürdürülebilirlik ve çevreye olan etkisi ile devam ediyor.

Bölümde kullanılan linkler:

Avrupa Parlamentosu tarım politikası reformunu onayladı.

AB’nin Yeniden Şekillendirilmiş Tarım Politikası, iklim hedeflerine ulaşmada sınıfta kaldı

Paris Anlaşması vaatleri gerçekleşecek mi?

COP26

Black Friday alışverişleri ‘380 bin ton’ karbon salınımına neden oluyor.

Şili’de bulunan Atacama Çölü’nde tekstil ürünü kirliliği

Fashion Revolution Black Friday açıklamaları

Çevre İçin Podcast British Council desteğiyle yayınlanmaktadır.

Güncel Sohbetler – Ekim Ayı

Merhabalar,

Ekim ayının Güncel Sohbetler bölümüne hoşgeldiniz. Bu bölümde Eylül ayında gerçekleşen en önemli olaylardan bahsettik. COP26 hazırlıkları ve Türkiye’nin Paris Anlaşması’nı imzalaması ve bunun getirdiği sorumluluklar ile başlayan bölümümüz karbon piyasaları ve global ekonomideki rolü ile devam ediyor.

Bölümde Kullanılan Linkler:

Glasgow İklim Konferansı Gündemi ve Beklentiler

BM Raporu: Küresel ısınmada Paris Anlaşması taahhütleri yetersiz

Paris Anlaşması Onaylandı: Türkiye’nin İklim Politikasında Yeni Bir Dönem Başlıyor

Bakan Kurum: Net sıfır emisyon hedefimizi kararlılıkla hayata geçireceğiz

“Mevsimlik Gezici Tarım İşçiliğindeki Sorun Tüm Yükün Kadının Sırtına Binmesi”

“Kadınların Topraktan Uzaklaştırılması Gıda Krizini Şiddetlendirebilir”

“Tarımda Kadının Adı Yok”

How Do Carbon Markets Work?

İklim Krizi ve Toplumsal Cinsiyet 2

Merhabalar,

17. Bölümümüzde iklim krizi ve toplumsal cinsiyet üzerine konuşmaya geçen bölümde kaldığımız yerden devam ediyoruz. Bu bölümde toplumsal cinsiyet açısından dezavantajlı gruplar neden iklim değişikliğinden daha fazla etkileniyor, ekofeminist teori bunu nasıl açıklar, çevre korumayı dert edinmek neden feminist bir hareket olarak görülür gibi soruları tartışacak ve Türkiye’deki çevre mücadelesinde kadınların rolünden bahsedeceğiz.

Kullanılan kaynaklar:

1.5 derece, Toksik Maskülenlik Gezegenimizi Öldürüyor

Doğanın ve Kadının Özgürlüğü İçin: Ekofeminizm

İklim Değişikliği Karşısında Kadınlar Neden Daha Savunmasız Kalıyor?

Men Resist Green Behavior as Unmanly

Power structures over gender make women more vulnerable to climate change

İklim Krizi ve Toplumsal Cinsiyet

Çevre için Podcast serisinin 16. bölümüyle karşınızdayız. Bu ayın temasını toplumsal cinsiyet ve iklim krizi olarak belirledik. Ay boyunca, iklim krizine toplumsal cinsiyet perspektifinden nasıl bakılabileceğini tartışacağız. 

Bu bölümüyse temel kavramları ve düşünceleri anlamaya ayırdık. Yani ilk başta toplumsal cinsiyet derken ne demek istediğimize dair kısa bilgiler vereceğiz. Sonra da iklim krizi ve toplumsal cinsiyet ilişkisini geniş bir çerçeveden anlatmaya çalışacağız.

Kullanılan kaynaklar:

Sevcan Tiftik, Queeresk ekoloji anlatısı: Yüzünde Bir Yer

Rebecca Pearse, Gender and climate change

The Ecopolitics Podcast, Ecofeminism and Queer Ecology

TUIC Akademi, Ekofeminizmin Toplumsal Cinsiyet ve Hayvan Hakları Perspektifinden Konumu

Çevre Sohbetleri: Yuva Derneği Kurucu Direktörü Erdem Vardar

Merhabalar,
Bu ay Çevre Sohbetleri’nin konuğu Yuva Derneği Kurucu Direktörü Erdem Vardar. Kendisiyle dünyada ve Türkiye’de sivil toplumun, iklim krizi ile mücadeledeki önemini konuştuk. Ayrıca Yuva Derneği’nin bu alanda neler yaptığını öğrendik. Son olarak dinleyicilerimizin Yuva Derneği’nin etkinlerine nasıl dahil olabileceklerini, sizler için Erdem Vardar’a sorduk.

Erdem Vardar yüksek işletme mühendisi. Türkiye’de ve yurtdışında Greenpeace ve Uluslararası Af Örgütü gibi sivil toplum kuruluşlarında proje koordinatörü ve program yöneticisi olarak çalıştı. Bir yandan da yerel ve ulusal sivil toplum kuruluşlarına kapasite geliştirme eğitimleri verdi. Beş yıl boyunca Alman Yetişkin Eğitimi Merkezleri Birliği’nin (DVV International) Türkiye ülke direktörlüğünü üstlendi. 2010 yılında bir grup arkadaşıyla birlikte ekoloji, insan hakları, yoksulluğun azaltılması ve yetişkin eğitimini bir araya getirmeyi amaçlayan Yuva Derneği’ni kurdu.

Yuva Derneği ise Dünya Vatandaşlığı Programı altında her yaştan gençlere ve yetişkinlere ekoloji ve iklim okuryazarlığı eğitimleri veriyor. Bugüne kadar 3500’den fazla kişi bu eğitimlerden yararlandı, katılımcıların üçte birinden fazlası bu konularda gönüllü veya profesyonel çalışmalarda yer aldı, yarısından fazlası yaşamında daha sürdürülebilir adımlar attı.

“Çevre için Podcast” British Council desteğiyle yayınlanmaktadır.